Houd je schilderskleding langer mooi: professionele was- en zorgtips van Vince
15 april 2024 

Houd je schilderskleding langer mooi: professionele was- en zorgtips van Vince

In dit artikel duikt Vince Keller dieper in de technieken van het reinigen en onderhouden van schilderskleding. Met zijn ruime ervaring bij Textiel Services Nederland deelt hij praktische tips die eenvoudig te passen zijn voor iedereen die zijn schilderskleding niet alleen schoon, maar ook in de beste staat zal houden. Klaar om te leren hoe je je werkkleding de beste zorg kunt geven? Laten we beginnen!

De basis van het wassen: ken je kleding

Elk schilderskledingstuk komt met specifieke vereisten voor onderhoud en verzorging, belangrijk voor het behoud van zowel de functionaliteit als het uiterlijk van de kleding. Voordat je je schilderskleding in de wasmachine gooit, is het belangrijk om de waslabels zorgvuldig te bekijken. Deze kleine labels zijn een goudmijn van informatie.

Ze vertellen je bijvoorbeeld of je koud, warm, of heet moet wassen, wat noodzakelijk is voor het effectief verwijderen van verfvlekken zonder de stof te beschadigen. Bepaalde stoffen kunnen namelijk krimpen of hun vormverliezen bij te hoge temperaturen, terwijl andere speciale materialen gekozen zijn om hun kleur en structuur te behouden.

Bekijk niet alleen de was, maar ook de drooginstructies!

Ook de drooginstructies zijn van groot belang. Sommige schilderskleding mag bijvoorbeeld niet in een droogtrommel zitten vanwege de hittematerialengevoeligheid van de gebruikte, die kunnen verslechteren of zelfs smelten onder hoge temperaturen. Luchtdrogen kan in deze gevallen de aanbevolen methode zijn.   Vince legt uit waarom het belangrijk is dat deze instructies op te volgen zijn:    

"Een veelgemaakte fout is het periodiek van de waslabels. Die instructies zijn er niet voor niets; ze helpen je om je kleding in topconditie te houden. Door de aanwijzingen op het label op te volgen, zorg je ervoor dat je kleding langer meegaat en dat je altijd veilig en netjes op je werk verschijnt." - 

Het goed begrijpen en volgen van de wasinstructies is zeker niet alleen dat je schilderskleding schoon wordt, maar ook dat de functionaliteit wordt bereikt. Dit is zeker heel belangrijk voor professionele schilders, terwijl betrouwbare en duurzame werkkleding een must is.


Voorbeeld van waslabel in schilderskleding


Kies het juiste wasmiddel

Als het aankomt op het wassen van bedrijfskleding voor schilders, is het kiezen van het juiste wasmiddel enorm belangrijk. Je hebt iets nodig dat sterk genoeg is om die lastige verf- en bouwvlekken weg te werken, maar je wilt ook zeker zijn dat het zacht is voor je kleding. Niet alle wasmiddelen zijn hetzelfde, dus het loont om zorgvuldig te kiezen.

Het beste wasmiddel voor schilderskleding bevat vaak speciale ingrediënten die problemen effectieve oplossing zonder de stof te beschadigen. Deze speciale middelen kunnen diep in de stof doordringen om vlekken op te lossen, terwijl ze toch zacht blijven voor het materiaal zelf.   Vince, zegt het volgende over: 

"Ik raad altijd aan om een wasmiddel te kiezen dat speciaal ontworpen is voor dikke vlekken. Deze wasmiddelen zijn krachtig tegen verf en maken je kleding niet alleen schoon, maar zorgen er ook voor dat ze lang duur en goed blijven." 

Bij het kiezen van je wasmiddel, neem de tijd om de etiketten te lezen en zoek naar producten die specifiek gericht zijn op zware vlekken. Het kan ook een goed idee zijn om een klein stukje van de kleding te testen met het wasmiddel. Zo weet je zeker dat het veilig is voor het hele kledingstuk.

Het voorbehandelen van vlekken is cruciaal!

Voorbehandelen van vlekken is een eenvoudige maar cruciale stap die echt het verschil kan maken in hoe schoon je schilderskleding wordt. Vooral bij verf- of andere bekende vlekken is deze stap belangrijk. Door een vlekverwijderaar te gebruiken vóór het wassen, pak je het probleem direct bij de bron aan.

Het werkt als volgt: als je een belangrijke vlekopmerkt, zoals verfspatten, breng dan direct een beetje vlekverwijderaar aan op de betreffende plek. Deze speciale reinigers zijn ontworpen om diep in de stof te dringen en de vlek los te weken van de vezels. Dit maakt het veel praktisch voor je wasmiddel om de vlek tijdens het normale wasprogramma volledig te verwijderen.

Een goede voorbehandeling kan ervoor zorgen dat zelfs de meest koppige vlekken verdwijnen. Het is belangrijk om de vlekverwijderaar tien minuten tien minuten te laten intrekken voordat je de kleding in de wasmachine doet. Dit geeft het middel de tijd aan om zijn werk te doen en het wassen te beïnvloeden.

Hier zijn een paar extra tips voor het voorbehandelen van vlekken:

 • Gebruik de juiste vlekverwijderaar:   Niet alle vlekverwijderaars zijn gelijk. Kies een synthetische stof voor het type vlek en de stof van je kleding.
 • Test op een onopvallende plek  : Voordat je een nieuw product op je kleding gebruikt, test het eerst op een klein, minder zichtbaar deel om te verbergen dat het geen schade aanricht.
 • Dep, schrijf niet  : Dep de vlekverwijderaar voorzichtigheid in de vlek met een doek of een spons. Vaak moeilijk te voorkomen, want dit kan de vlek dieper in de stof verminderen.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat je schilderskleding er na elke wasbeurt weer als nieuw uitziet. Dit zorgt niet alleen voor een verbetering van de kwaliteit van je kleding, maar zorgt er ook voor dat je elke dag een frisse en professionele uitstraling aan het werk kunt.

Kies de juiste wasmethode

Het selecteren van de juiste wasmethode is belangrijk voor het effectief reinigen en onderhouden van schilderskleding, die vaak zwaar vervuild is met verf, lak, en/of andere materialen. Deze materialen kunnen problemen veroorzaken die niet alleen moeilijk te verwijderen zijn, maar ook consistent voor de stof kunnen zijn als ze niet correct worden behandeld

Bij het kiezen van een wasmethode is het belangrijk om een balans te vinden tussen grondige reiniging en zachtheid voor het materiaal. De ideale methode moet krachtig genoeg zijn om alle soorten vlekken, inclusief diep opgenomen verf en olie, grondig te verwijderen, zonder het materiaal van de kleding te beschadigen. De sterke technieken kunnen de kleding sneller laten slijten, omdat ze het materiaal kunnen beschadigen of de kleur kunnen laten betrouwbaar.


Soms ontkom je niet aan professionele wasmethodes

Textiel Services Nederland heeft het scala aan wasmethoden uitgebreid om zowel organische als   anorganische vervuilingen   effectief aan te pakken. Zo hebben we  professionele industriële wasmachines  en kunnen we een natwasproces aanbieden welke perfect is voor organische vlekken en gebruik maakt van water, zeep en speciale toevoegingen zoals ontvetters en merkvertragende middelen. Daarnaast hebben we een unieke stomerijmethode voor anorganische vervuilingen zoals olie, vet, en smeermiddelen. Hierbij worden milde, biologisch afbreekbare chemische oplosmiddelen gebruikt die de stof beschermen terwijl ze diep ingetrokken vervuilingen verwijderen

"De wasmethoden die wij bij Textiel Services Nederland hanteren, zijn nauwkeurig aangepast op het type vervuiling en de specifieke behoeften van elk kledingstuk. Dankzij deze gespecialiseerde aanpak kunnen we zelfs de meest voorkomende vlekken verwijderen zonder de stoffen te defect. Dit zorgt ervoor dat de werkkleding van onze klanten niet alleen schoon is, maar ook in optimaal staatverkeer," - Vince Keller, specialist in werkkleding wassen bij Textiel Services Nederland

Deze strategische keuze van wasmethoden zorgt ervoor dat schilderskleding niet alleen schoon en fris uit de was komt, maar ook dat de zekerheid ervan wordt verlengd. Dit is essentieel voor professionals die dagelijks afhankelijk zijn van hun uitrusting. Het zorgvuldig kiezen van wasmethoden is daarom niet alleen een kwestie van hygiëne, maar ook een investering in duurzaamheid en professionaliteit.

En.. was op de aanbevolen temperatuur

Na het kiezen van de juiste wasmethode, is het ook heel belangrijk om op de juiste temperatuur te wassen. De temperatuur waarbij je schilderkleding een grote invloed heeft op hoe goed de vlekken worden verwijderd, en hoe lang je kleding mooi blijft.

Elk kledingstuk heeft een waslabel waarop de fabrikant de maximale veilige wastemperatuur heeft aangegeven. Het is aan te raden om deze aanwijzingen te volgen. De temperaturen kunnen feitelijk feitelijk voor de stof zijn: ze kunnen krimpen veroorzaken, de vezels defect of de kleuren laten betrouwbaar.

Hier zijn een paar richtlijnen om in gedachten te houden:

 • Volg het waslabel  : Dit is je beste gids voor de juiste zorg voor je kleding. Als het label zegt dat je op 30 graden moet wassen, houd je daar dan aan om je kleding in topconditie te houden.
 • Gebruik lagere temperaturen voor licht vervuilde kleding  : Niet alle wasbeurten warmere hoge temperaturen. Voor licht vervuilde kleding kun je vaak volstaan met een kouder wasprogramma, wat ook energie veroorzaakt..
 • Pas op met hittegevoelige materialen  : Sommige materialen, zoals synthetische stoffen, zijn bijzonder gevoelig voor hitte. Zorg ervoor dat deze op lagere temperaturen beschadigd raken om te voorkomen.

Droog na het wassen van de kleding voorzichtig

Nadat je schilderkleding op de juiste temperatuur hebt gewassen, is het tijd om na te denken over het drogen. Hoe je kleding droogt, is net zo belangrijk als hoe je was. Door de juiste droogmethode te gebruiken, kun je slijtage helpen en krimpen te voorkomen, zodat je kleding langer mooi en in goede vorm blijft.

3 tips om je kleding voorzichtig en effectief te drogen:

 1. Gebruik lage temperaturen bij het drogen van de machine  : Als je een droger gebruikt, stel deze dan in op een lage temperatuur. Hoge temperaturen kunnen bepaalde stoffen beschadigen, vooral synthetische materialen, en kunnen leiden tot krimpen.
 2. Overweeg om kleding te drogen zonder droger (luchtdrogen)  : Het aan de lucht drogen van je kleding is een fantastische manier om voor je stoffen te zorgen. Zoek een schone en droge plek waar veel lucht circuleert om je kleding op te hangen. Dit kan buiten aan een waslijn of binnen op een droogrek. Deze methode is niet alleen zachter voor je kleding, het kost ook energie in vergelijking met het gebruik van een elektrische droger.
 3. Vermijd directe zonlicht  : Terwijl luchtdrogen geweldig is, kan directe zonlicht sommige stoffen bleken of verzwakken. Probeer je kleding op een schaduwrijke plek te hangen als je buiten droogt.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je schilderskleding er niet alleen schoon uitziet, maar ook langer meegaat. Dit betekent dat je niet zo snel nieuwe kleding hoeft te kopen, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu.

tips om schilderskleding effectief te drogen

Controleer en onderhoud je schilderskleding regelmatig

Het is belangrijk om je kleding regelmatig te controleren op tekenen van slijtage. Door dit regelmatig te doen, kun je ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat. Kijk goed of er ergens gaten, verliezen naden of verkleuringen zijn. Als je grove slijtageplekken opmerkt, is het slank om ze meteen te behandelen.

Dit kan voorkomen dat je een klein gaatje dichtnaait of een verlies naad verstevigt voordat het erger wordt. Door deze kleine reparaties zelf te doen, of door een   professionele te laten doen   , kun je de inhoud van je kleding voortdurend verlengen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, omdat je minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen, maar het is ook beter voor het milieu omdat je minder afval verbrand

Regelmatig onderhoud is dus een eenvoudige maar effectieve manier om je kleding in topconditie te houden. Neem deze gewoonte in je routine en je zult merken dat je veel langer plezier hebt van je werkkleding.


Samenvattend: hier zijn de belangrijkste tips voor het zelf wassen van je schilderskleding.

Als schilder weet je hoe belangrijk het is om je werkkleding schoon en in goede staat te houden. Niet alleen voor een professionele uitstraling, maar ook om de functionaliteit en veiligheid van je kleding te beschermen. Of je nu de voorkeur geeft aan het zelf wassen van je schilderskleding of het aanbevolen te gaan doen, hier volgen enkele essentiële tips die je zult helpen het beste resultaat te bereiken

 • Controleer altijd de waslabels  : Voordat je begint, lees de instructies op de waslabels zorgvuldig. Deze labels bevatten cruciale informatie over de juiste wasmethoden en temperaturen. 
 • Kies   het juiste wasmiddel  : Gebruik een wasmiddel dat krachtig genoeg is om verf en andere bouwmaterialen te verwijderen, maar mild genoeg om de stof niet te beschadigen.
 • Behandel   vlekken vooraf  : Pas een vlekverwijderaar toe op gevaarlijke vlekken voordat je de kleding in de wasmachine doet. Dit helpt om de vlekken te verwijderen.  
 • Gebruik de juiste wasmethoden  : Afhankelijk van het type vervuiling, kies je tussen natwassen voor organische vlekken of een specifieke methode zoals stomerij voor anorganische vlekken zoals olie en vet.    
 • Was op de aanbevolen temperatuur  : Vermijd te hoge temperaturen die de stof kunnen beschadigen, tenzij anders aangegeven op het waslabel.     
 • Droog de kleding voorzichtig  : gebruik lage temperaturen bij het drogen, of hang de kleding aan de lucht om te drogen om slijtage en krimp te voorkomen.      
 • Regelmatige inspectie en onderhoud   : Controleer je kleding regelmatig op tekenen van slijtage en behandel deze zo nodig om de stoffen te verlengen.             
  Door  deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je schilderskleding niet alleen schoon blijft, maar ook langer meegaat, waardoor je er professioneel bijloopt tijdens het schilderen.  Je kunt natuurlijk ook kiezen om het te laten doen door onze specialisten

  Ik wil graad advies
Over de schrijver
Maak kennis met Vince Keller, de drijvende kracht en accountmanager achter Textiel Services Nederland. Met jarenlange ervaring op het gebied van de verkoop en het onderhoud van professionele werkkleding, heeft Vince een ongeëvenaarde expertise ontwikkeld. Hij begrijpt als geen ander wat bedrijven nodig hebben als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie in hun kledingkeuzes. Of je nu zoekt naar de perfecte werkkleding voor je team of advies nodig heeft over de optimale was- en onderhoudsmethoden, Vince staat voor je klaar. Zijn passie is ervoor zorgen dat elk bedrijf wordt voorzien van de best mogelijke kledingoplossingen. Oplossingen die niet alleen professioneel ogen, maar ook voldoen aan alle praktische en veiligheidseisen die de moderne werkomgeving stelt. Aarzel niet om contact op te nemen voor een persoonlijk gesprek of als je vragen heb. Vince is bereikbaar op 0630481238 of via vince@tsrbv.nl. Onder zijn begeleiding zorg je ervoor dat jouw team er op zijn best uitziet en optimaal presteert!
Reactie plaatsen

Vrijblijvend advies over werkkleding kopen, wassen of repareren?