Waarom brandvertragende werkkleding enorm belangrijk is voor uw werknemers
13 februari 2023 

Waarom brandvertragende werkkleding enorm belangrijk is voor uw werknemers

Brandvertraging is een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden moet worden wanneer het gaat om de bescherming van werknemers in gevaarlijke omgevingen. Textiel Services Nederland is specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding. Of dit nu gaat om het kopen of wassen van brandvertragende kleding. 

Brandvertragende werkkleding; wat het is het precies?

Brandvertragende werkkleding is speciaal ontworpen om de drager te beschermen tegen de gevaren van brand en hitte. Dit type kleding is gemaakt van materialen die het uitbreiden van brand vertragen, waardoor de drager meer tijd heeft om in veiligheid te komen.

Het wordt ook wel brandvertragende werkkledij of vlamvertragende werkkleding genoemd.

wat is brandvertragende werkkleding

Waarom is brandvertragende werkkleding enorm belangrijk voor uw medewerkers?

Brandvertragende werkkleding is belangrijk voor uw werknemers omdat het hen beschermt tegen brand en hitte in gevaarlijke werkomgevingen. Het dragen van brandvertragende kleding vermindert de kans op verwondingen en bevordert de veiligheid van uw werknemers.

Het is speciaal ontworpen om de uitbreiding van brand te vertragen en om direct contact met brand te voorkomen. Dit geeft uw werknemers meer tijd om in veiligheid te komen en vermindert de kans op verwondingen of zelfs de dood.

"De veiligheid van werknemers is de hoogste prioriteit en het dragen van brandvertragende kleding is een essentiële stap in het waarborgen van de welzijn en bescherming in gevaarlijke omgevingen."

Bovendien is brandvertragende kleding ook vandaag de dag zo ontworpen dat het comfortabel zit en gemakkelijk aan te trekken is, zodat uw werknemers zich niet belemmerd voelen tijdens hun werkzaamheden.

Kortom, brandvertragende werkkleding is belangrijk voor uw werknemers omdat het hen beschermt tegen brand en hitte en hen de tijd geeft om in veiligheid te komen in gevaarlijke omgevingen. Het dragen van brandvertragende kleding (en andere veiligheidskleding / persoonlijke beschermingsmiddelen) is een verantwoordelijke beslissing voor werkgevers om de veiligheid en welzijn van hun werknemers te waarborgen.

  Ik wil graag advies op maat

De voor- en nadelen van brandvertragende werkkleding

Als werknemer in een gevaarlijke omgeving is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen de gevaren van brand en hitte. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door het dragen van brandvertragende werkkleding. 

Hoewel dit type kleding veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het dragen ervan. 

Voordelen

De voordelen van het dragen van brandvertragende werkkleding zijn:

 • Bescherming tegen brand en hitte
 • Meer tijd om in veiligheid te komen
 • Verhoogde veiligheid op de werkplek

Nadelen

Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het dragen van brandvertragende werkkleding:

 • Het kan zwaarder en minder comfortabel zijn dan gewone kleding
 • Het kan duurder zijn dan gewone kleding
 • Het moet regelmatig worden gereinigd en gecontroleerd om zijn beschermende eigenschappen te behouden. Textiel Services Nederland kan dit voor u doen. 

VoordelenNadelen
Bescherming tegen brand/hitteVaak zwaarder materiaal
Meer tijd om in veiligheid te komenHet is duurder
Verhoogde veiligheid op werkplekHet moet regelmatig gewassen en gecontroleerd worden

In het algemeen is het dragen van brandvertragende werkkleding een noodzakelijke stap voor iedereen die werkt in gevaarlijke omgevingen en is het belangrijk om te investeren in de juiste bescherming om de veiligheid op de werkplek te waarborgen.

Brandvertragende kleding wassen

Het wassen van brandvertragende kleding is een belangrijk aspect van de bescherming van werknemers, aangezien vervuilde of beschadigde kleding zijn beschermende eigenschappen kan verliezen.

Expert Textiel Services Nederland biedt professionele wasdiensten aan voor brandvertragende kleding, waaronder grondige reiniging en inspectie om de kwaliteit en effectiviteit van de kleding te waarborgen. We gebruiken speciaal ontwikkelde reinigingsmethoden en producten die geschikt zijn voor brandvertragende kleding en zorgen voor een grondige reiniging zonder de beschermende eigenschappen te verminderen.


Daarnaast bieden we ook reparatie- en vervangingsdiensten voor brandvertragende kleding die beschadigd is of niet meer aan de vereisten voldoet. Dit helpt om de veiligheid van de drager te waarborgen en om te zorgen dat de kleding altijd in topconditie is.

Lees ook: de 5 voordelen van vieze werkkleding wassen

Kortom, Expert Textiel Services Nederland biedt een belangrijke dienst voor bedrijven en werknemers die werkzaam zijn in gevaarlijke omgevingen. Het wassen en onderhouden van brandvertragende kleding kan helpen om de veiligheid te waarborgen en de levensduur van de kleding te verlengen.

  Ik wil graag advies

Een overzicht van de meest voorkomende soorten

Er zijn verschillende soorten brandvertragende werkkleding beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke doeleinden en om specifieke niveaus van bescherming te bieden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten brandvertragende werkkleding:

 1. Overalls:
  Dit zijn volledig bedekte pakken die de drager van top tot teen beschermen tegen brand en hitte. Ze worden vaak gebruikt in de petrochemische en metaalverwerkende industrieën.
 2. Jassen:
  Dit zijn losse jassen die specifiek zijn ontworpen om de bovenkant van het lichaam te beschermen tegen brand en hitte. Ze zijn gemakkelijk aan te trekken en uit te trekken en zijn ideaal voor gebruik in de bouw en installatie-industrieën.
 3. Broeken:
  Net als jassen, zijn broeken specifiek ontworpen om de benen en het onderlichaam te beschermen tegen brand en hitte. Ze kunnen worden gedragen met een brandvertragend shirt of jas voor volledige bescherming.
 4. Schorten:
  Dit zijn korte schorten die de buik en de taille beschermen tegen brand en hitte. Ze worden vaak gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en andere omgevingen waar de drager blootgesteld kan worden aan vonken of spatters.
 5. Handschoenen:
  Dit zijn handschoenen die speciaal zijn ontworpen om de handen te beschermen tegen brand en hitte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen en worden vaak gebruikt door mensen die werkzaam zijn in de brandweer, de metaalverwerkende industrie en andere gevaarlijke omgevingen.

vlamvertragende kleding

Voorbeeld van een vlamvertragende kleding

In welke werkomgeving wordt vaak vlamvertragende werkkleding gedragen?

Brandvertragende werkkleding wordt gebruikt in veel verschillende industrieën en werkomgevingen. Hieronder vindt u enkele van de meest populaire industrieën waar brandvertragende werkkleding worden geleverd: 

 • Bouw- en installatie-industrie:
  In deze industrie is brandvertragende kleding een vereiste voor werknemers die blootgesteld zijn aan brand- en hittegevaarlijke omgevingen.
 • Olie- en gasindustrie:
  In deze industrie wordt brandvertragende kleding gebruikt om werknemers te beschermen tegen brand en hitte tijdens het werken met gevaarlijke materialen.
 • Metaalverwerkende industrie:
  Brandvertragende kleding is een vereiste voor werknemers in de metaalverwerkende industrie, die blootgesteld kunnen zijn aan vonken en spatters.
 • Brandweer:
  Brandvertragende bedrijfskleding zijn een noodzakelijk onderdeel van het uniform van brandweerlieden, die blootgesteld kunnen zijn aan brand en hitte tijdens het uitvoeren van reddingsoperaties.
 • Voedingsmiddelenindustrie:
  Brandvertragende bedrijfskleding wordt ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om werknemers te beschermen tegen brand en hitte tijdens het werken met gevaarlijke materialen.

Het verschil tussen ‘gewone’ en antistatische. brandvertragende werkkleding?

Er zijn twee hoofdtypen brandvertragende werkkleding: "gewone" brandvertragende werkkleding en antistatische brandvertragende werkkleding (ook wel: vlamvertragende antistatische. kleding).Het verschil tussen deze twee typen zit in de stof die wordt gebruikt en in de specifieke eigenschappen die zij bieden.

"Gewone" brandvertragende werkkleding

"Gewone" brandvertragende werkkleding is gemaakt van materialen die specifiek zijn ontworpen om brand en hitte te weerstaan. Dit type kleding is ontworpen om de drager te beschermen tegen direct contact met brand en om de uitbreiding van brand te vertragen, zodat de drager meer tijd heeft om in veiligheid te komen.

Antistatische brandvertragende werkkleding

Antistatische brandvertragende werkkleding, daarentegen, is gemaakt van materialen die niet alleen brand en hitte weerstaan, maar ook statische elektriciteit afvoeren. Dit type kleding is specifiek ontworpen voor mensen die werkzaam zijn in omgevingen waar statische elektriciteit een risico kan vormen, zoals bijvoorbeeld in de chemische en petrochemische industrie.

In feite voegt antistatische brandvertragende werkkleding een extra beschermingslaag toe voor mensen die werkzaam zijn in omgevingen waar brand en statische elektriciteit een gevaar kunnen vormen. Het is daarom belangrijk om te overwegen welke specifieke beschermingsbehoeften er zijn en welk type brandvertragende kleding hiervoor het meest geschikt is.

Antistatische brandvertragende werkkleding

Meer veelgestelde vragen (en antwoorden)

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen en antwoorden over brandvertragende werkkleding:

1. Waarom is brandvertragende kleding nodig?

Brandvertragende kleding is nodig om werknemers te beschermen tegen brand en hitte in gevaarlijke omgevingen. Dit type kleding vertraagt de uitbreiding van brand en beschermt de drager tegen direct contact met brand, wat de kans op verwondingen vermindert.

2. Hoe weet ik of mijn brandvertragende kleding nog effectief is?

Brandvertragende kleding moet regelmatig worden geinspecteerd en gewassen om de effectiviteit te waarborgen. Als de kleding beschadigd is of vervuild, kan het zijn beschermende eigenschappen verliezen. Overleg met een specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding voor meer informatie over hoe u de effectiviteit van uw kleding kunt waarborgen.

3. Hoe wordt brandvertragende kleding gewassen?

Brandvertragende kleding moet worden gewassen volgens de specifieke richtlijnen van de fabrikant. Dit omvat het gebruik van specifieke reinigingsmethoden en producten die geschikt zijn voor brandvertragende kleding. Overleg met een specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding voor gedetailleerde aanbevelingen.

brandvertragende-kleding wassen

4. Hoe lang is brandvertragende kleding effectief?

De levensduur van brandvertragende kleding hangt af van verschillende factoren, waaronder de frequentie van gebruik, de omgeving waarin het wordt gebruikt en de manier waarop het wordt gewassen en onderhouden. Overleg met een specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding voor meer informatie over de verwachte levensduur van uw specifieke kleding.

5. Moet ik specifieke brandvertragende kleding kopen voor mijn werkomgeving?

Ja, het is belangrijk om specifieke brandvertragende kleding te kopen voor uw werkomgeving. Dit omdat verschillende werkomgevingen verschillende beschermingsbehoeften hebben en sommige materialen beter geschikt zijn voor bepaalde omgevingen dan andere. Overleg met een specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding voor gepaste aanbevelingen. Meer info over bedrijfskleding bestellen.

Elk type heeft specifieke eigenschappen

Het is belangrijk om op te merken dat elk type brandvertragende kleding specifieke eigenschappen heeft die het geschikt maken voor gebruik in bepaalde omgevingen. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor soort bescherming nodig is en welk type brandvertragende kleding hiervoor het meest geschikt is. 

Het is daarom altijd het beste om te overleggen met een specialist op het gebied van brandvertragende werkkleding voor gepaste aanbevelingen.

  Kom in contact met een specialist

Over de schrijver
Maak kennis met Vince Keller, de drijvende kracht en accountmanager achter Textiel Services Nederland. Met jarenlange ervaring op het gebied van de verkoop en het onderhoud van professionele werkkleding, heeft Vince een ongeëvenaarde expertise ontwikkeld. Hij begrijpt als geen ander wat bedrijven nodig hebben als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie in hun kledingkeuzes. Of je nu zoekt naar de perfecte werkkleding voor je team of advies nodig heeft over de optimale was- en onderhoudsmethoden, Vince staat voor je klaar. Zijn passie is ervoor zorgen dat elk bedrijf wordt voorzien van de best mogelijke kledingoplossingen. Oplossingen die niet alleen professioneel ogen, maar ook voldoen aan alle praktische en veiligheidseisen die de moderne werkomgeving stelt. Aarzel niet om contact op te nemen voor een persoonlijk gesprek of als je vragen heb. Vince is bereikbaar op 0630481238 of via vince@tsrbv.nl. Onder zijn begeleiding zorg je ervoor dat jouw team er op zijn best uitziet en optimaal presteert!
Reactie plaatsen

Vrijblijvend advies over werkkleding kopen, wassen of repareren?