Chemisch reinigen kleding: alles wat je moet weten
20 april 2023 

Chemisch reinigen kleding: alles wat je moet weten

In sommige gevallen is het chemisch reinigen van kleding een betere optie dan het wassen ervan. Als bedrijf of organisatie wil je natuurlijk dat jouw werknemers er professioneel en representatief uitzien.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de kleding die ze dragen. Maar wat als deze kleding vies is geworden en gewassen moet worden?

In dit artikel leggen we uit wat chemisch reinigen is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn. Ook bespreken we enkele belangrijke onderwerpen, zoals de prijs van chemisch reinigen en de betekenis van het chemisch reinigingssymbool.

Wat is chemisch reinigen?

Chemisch reinigen is een proces waarbij kleding wordt gereinigd met behulp van Sensene, in plaats van water en zeep. Het proces begint met het verwijderen van vlekken en andere vuilresten met behulp van speciale chemicaliën en apparatuur.

Daarna wordt de kleding ondergedompeld in Sensene, dat alle resterende vuil en vlekken verwijdert. Ten slotte wordt de kleding gedroogd en gestreken.

Chemische reinigen machine van TSRBV

Hoe werkt chemisch reinigen?

Het chemisch reinigen van kleding gebeurt in een gespecialiseerde machine, die lijkt op een wasmachine. De machine wordt gevuld met Sensene, dat speciaal is ontworpen om vuil en vlekken te verwijderen zonder de kleding te beschadigen.

De kleding wordt ondergedompeld en vervolgens gewassen met behulp van verschillende programma's, afhankelijk van het type kledingstuk en de mate van vervuiling. Ten slotte wordt de kleding gedroogd en gestreken voordat het weer kan worden gedragen.

Ik wil mijn bedrijfskleding chemisch laten reinigen

Voordelen van chemisch reinigen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het chemisch reinigen van kleding:

  • Het is minder belastend voor het milieu dan het wassen van kleding met water en zeep.
  • Het verwijdert hardnekkige vlekken en geuren die niet uit kleding kunnen worden gewassen.
  • Het voorkomt krimp en verkleuring van kleding.
  • Het zorgt voor een langere levensduur van kledingstukken, omdat het minder slijtage veroorzaakt dan het wassen ervan.

Chemisch reinigen versus wassen

Er zijn situaties waarin chemisch reinigen een betere optie is dan het wassen van kleding. Bijvoorbeeld bij delicate stoffen, zoals zijde of wol, of kledingstukken met versieringen zoals kralen of borduursels.

Ook bij kledingstukken die niet in de wasmachine kunnen worden gewassen, zoals jassen of schoonloopmatten, is chemisch reinigen een goede optie. In sommige gevallen kan het chemisch reinigen van kleding zelfs goedkoper zijn dan het wassen van de kleding, omdat het minder water en energie gebruikt en er geen wasmiddelen nodig zijn.

AspectChemisch reinigenWassen
ReinigingsprocesReinigt kleding met SenseneReinigt kleding met water en zeep
EffectiviteitZeer effectief bij het verwijderen van vet en olie, en het behoud van de kleur en textuur van kledingKan minder effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en kan leiden tot vervaging of krimp van kleding
Geschikt voorGeschikt voor delicaat materiaal en speciale stoffen. Wordt vooral gebruikt om specifieke werkkleding te wassen.Geschikt voor dagelijks gebruik en kledingstukken van katoen of polyester
MilieuvriendelijkheidHet is minder belastend voor het milieu dan het wassen van kleding met water en zeep.Kan milieuvriendelijk zijn als er gebruik wordt gemaakt van ecologische wasmiddelen en energiezuinige wasmachines
PrijsKan duurder zijn dan wassen, vooral voor grote of zware kledingstukkenKan goedkoper zijn dan chemisch reinigen. Afhankelijk van de situatie.+
OnderhoudProfessionele reiniging vereist onderhoud en controle van de machines en er moeten veiligheidsmaatregelen worden genomen.Wasmachines vereisen ook onderhoud en regelmatige reiniging van de trommel en filters, en kunnen bij gebruik water- en energieverspilling veroorzaken
GebruiksgemakKleding wordt opgehaald en op locatie gebracht door bedrijfskleding wasserijKleding kan thuis worden gewassen, wat handiger kan zijn voor dagelijks gebruik

Chemisch reinigen van jassen en vloerkleden

Niet alleen kleding kan chemisch worden gereinigd, ook jassen en vloerkleden (droogloopmatten) kunnen op deze manier worden gereinigd. Een jas kan bijvoorbeeld worden gereinigd met behulp van een oplosmiddel en daarna worden gestoomd, terwijl een droogloopmat kan worden ondergedompeld in een oplosmiddel en daarna worden gereinigd met een speciale machine.

Het chemisch reinigen van jassen en droogloopmatten is een goede optie als deze niet in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Chemisch reinigen van jassen

Chemisch reinigen van kleding: prijs en reinigingssymbool

De prijs van chemisch reinigen van kleding varieert afhankelijk van het type kledingstuk en de mate van vervuiling. Bij Textiel Services Nederland bieden we professionele chemische reiniging services voor bedrijven en organisaties aan, tegen een betaalbare prijs.

Chemisch reinigingssymbool

Het is belangrijk om op het chemisch reinigingssymbool op het label van het kledingstuk te letten, om te zien of het geschikt is voor chemisch reinigen en welk oplosmiddel kan worden gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van deze symbolen:

chemisch reinigingssymbool

  • Een dichte cirkel met een kruis: Dit betekent dat het kledingstuk niet in water gewassen mag worden. Dit kan het geval zijn bij stoffen die krimpen of verkleuren als ze nat worden.
  • Een cirkel met een kruis erdoorheen: Dit betekent dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kledingstukken die versierd zijn met kwetsbare stoffen of materialen zoals kralen, pailletten of borduurwerk.
  • Een cirkel met een letter: P, F of A: Dit geeft aan welke chemische oplosmiddelen door de stomerij gebruikt mogen worden en of er water gebruikt mag worden bij de reiniging van het kledingstuk. Het is belangrijk om deze aanwijzingen te volgen om te voorkomen dat het kledingstuk beschadigd raakt.
  • Een cirkel: Dit betekent dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden. Dit is meestal een indicatie dat je het kledingstuk naar de stomerij moet brengen voor professionele reiniging.

Conclusie: chemisch reinigen van kleding kan erg effectief zijn

Chemisch reinigen van kleding is een effectieve manier om hardnekkige vlekken te verwijderen, en de levensduur van kledingstukken te verlengen. Bij Textiel Services Nederland hebben we speciale chemische reinigingsmethodes ontworpen voor bedrijven en organisaties, om ervoor te zorgen dat werknemers er altijd professioneel en representatief uitzien.

Of het nu gaat om het chemisch reinigen van werkkleding, werkjassen of droogloopmatten, ons team van specialisten staat altijd klaar om jouw specifieke behoeften te bespreken en te voorzien in de beste oplossingen.

Ik wil mijn bedrijfskleding chemisch laten reinigen

Over de schrijver
Maak kennis met Vince Keller, de drijvende kracht en accountmanager achter Textiel Services Nederland. Met jarenlange ervaring op het gebied van de verkoop en het onderhoud van professionele werkkleding, heeft Vince een ongeëvenaarde expertise ontwikkeld. Hij begrijpt als geen ander wat bedrijven nodig hebben als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie in hun kledingkeuzes.Of je nu zoekt naar de perfecte werkkleding voor je team of advies nodig heeft over de optimale was- en onderhoudsmethoden, Vince staat voor je klaar. Zijn passie is ervoor zorgen dat elk bedrijf wordt voorzien van de best mogelijke kledingoplossingen. Oplossingen die niet alleen professioneel ogen, maar ook voldoen aan alle praktische en veiligheidseisen die de moderne werkomgeving stelt.Aarzel niet om contact op te nemen voor een persoonlijk gesprek of als je vragen heb. Vince is bereikbaar op 0630481238 of via vince@tsrbv.nl. Onder zijn begeleiding zorg je ervoor dat jouw team er op zijn best uitziet en optimaal presteert!
Reactie plaatsen

Vrijblijvend advies over werkkleding kopen, wassen of repareren?