Werkkleding wassen: alles wat je moet weten

Werkkleding wassen  is een bezigheid die iedere keer weer terug komt. Het kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. En dat niet alleen, bedrijfskleding heeft vaak een specifieke behandeling nodig. 

Ook is niet elke wasmachine geschikt om werkkleding te wassen. In dit blog leggen we uit hoe je werkkleding het best kunt wassen.

Werkkleding wassen

Werkkleding wassen is volgens de Arbo wet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Evenals het repareren en onderhouden van de bedrijfskleding. Maar het kan zijn dat het uitvoeren daarvan, of in ieder geval het wassen, bij jou als werknemer ligt. Of je bent je eigen werkgever en dus verantwoordelijk voor je eigen bedrijfskleding. 


Werkkleding wassen vergoeding

Vraagt jouw werkgever van jou om de werkkleding zelf te wassen, dan staat daar wel een vergoeding tegenover. Volgens de NIBUD kost het draaien van een volle wastrommel gemiddeld €2,50. Dit bedrag wordt door de fiscus overigens als een vorm van salaris beschouwd, dus moet jouw werkgever hierover belasting betalen. 

Voor je werkgever is het goed om te weten dat bedrijfskleding die door personeel om wat voor reden dan ook mee naar huis genomen wordt, door de fiscus wordt gezien als een vorm van salaris. Er kan immers niet aangetoond worden dat de kleding niet privé gebruikt wordt. Hierover zal dus door de werkgever belasting betaald moeten worden. 

"In een wereld waarin elke detail telt, is het kiezen en onderhouden van de juiste werkkleding niet alleen een uiting van hoe we onszelf presenteren. Het is een weerspiegeling van onze toewijding aan vakmanschap, een teken van respect voor het beroep, en een stille getuige van onze professionaliteit. Als je kleding het eerste hoofdstuk is dat men leest, zorg er dan voor dat het hele verhaal de moeite waard is." - Vince Keller, specialist in wassen van werkkleding

Kosten van het wassen van werkkleding

Voor werkgevers kunnen de kosten van het wassen van bedrijfskleding ook aanzienlijk zijn, vooral wanneer er grote hoeveelheden kleding professioneel moeten worden gereinigd. Echter, het uitbesteden van deze taak aan een gespecialiseerde wasserij zoals Textiel Services Nederland kan op de lange termijn kostenefficiënter zijn. Dit komt doordat professionele wasserijen efficiënt omgaan met water, energie en reinigingsmiddelen, en door hun ervaring in staat zijn om kleding langer mee te laten gaan, wat vervangingskosten verlaagt.

Bovendien bespaart het uitbesteden van het wasproces aan professionals tijd en voorkomt het de verborgen kosten die kunnen ontstaan door verkeerd wassen, zoals het beschadigen van kleding of het verlies van beschermende eigenschappen. Bekijk het overzicht van Textiel Services Nederland hieronder.


Werkkleding laten wassen

Werkkleding laten wassen is alleen al om bovenstaande reden een goed idee. Of het nu gaat om bedrijfskleding zorg, veiligheidskleding of bijvoorbeeld  bedrijfskleding voor in de horeca. De werkkleding hoeft niet met de werknemers mee naar huis en daardoor geldt er een nihilwaardering voor het ter beschikking stellen van kleding. Deze waardering geldt overigens ook als de kleding voorzien is van duidelijk zichtbare logo’s die per kledingstuk minstens 70 cm2 in beslag nemen.

Werkkleding laten wassen door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, heeft nog meer voordelen voor de werkgever, zoals:

  • Je weet zeker dat de textiel op de juiste manier behandeld wordt, zodat de beschermende eigenschappen behouden blijven.
  • Je voorkomt kleurverschillen doordat werknemers niet op de juiste temperatuur wassen, of met verschillende soorten wasmiddel.
  • Ook worden eventuele reparaties vaak direct uitgevoerd.


Hoe werkkleding wassen: De expertise van Textiel Services Nederland uitgelegd

Bij Textiel Services Nederland zetten we ons in voor innovatief en milieuvriendelijk wassen van werkkleding. We bieden op maat gemaakte oplossingen, aangepast aan de specifieke soort vervuiling en het type stof van elke kledingstuk.

Onze mix van natwassen en dry cleaning technieken garandeert een grondige reiniging terwijl we het milieu beschermen. Ons natwasproces, verrijkt met speciale toevoegingen, is zeer effectief tegen organische vlekken. Voor hardnekkige olie- of vetvlekken hanteren we de dry cleaning methode.

Bovendien garanderen onze HACCP-gecertificeerde processen de hoogste hygiënenormen voor kleding in de voedselproductie. We bieden ook gespecialiseerde reiniging voor persoonlijke beschermingsmiddelen, waarbij elk item volgens de strengste standaarden wordt behandeld om de levensduur en beschermende eigenschappen te behouden. Hieronder lichten we ze nog kort toe.

  1. Milieuvriendelijk natwassen:
    Dit proces gebruikt water, zeep, ontvetters, en speciale toevoegingen zoals brandvertragende en vloeistofwerende middelen. Het is bijzonder effectief voor het verwijderen van organische vlekken en wordt met name gebruikt voor kleding uit de food sector.
  2. Dry Cleaning:
    Geschikt voor kleding vervuild met olie, vet, teer of smeer. Deze methode werkt met lage temperaturen en beperkt watergebruik, waardoor de kleur en kwaliteit van de kleding behouden blijven. Textiel Services Nederland gebruikt biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen om een hoge reinigingsgraad te bereiken.
  3. HACCP/Food wasserij:
    Een gespecialiseerde service voor voedselproducenten, waar kleding volgens strikte HACCP en RABC standaarden wordt gewassen, met gescheiden verwerking van schone en vuile kleding om kruisbesmetting te voorkomen.
  4. Reiniging van persoonlijke beschermingsmiddelen:
    Naast bedrijfskleding biedt Textiel Services Nederland ook reinigingsservices voor diverse persoonlijke beschermingsmiddelen zoals doorwerk- en winterkleding, laarzen, lasschorten, veiligheidsgordels en meer.
"Bij Textiel Services Nederland draait alles om duidelijkheid en betrouwbaarheid. Wij zeggen wat we doen: we zorgen voor professioneel, milieuvriendelijk wassen van werkkleding. En we doen wat we zeggen: elke kledingstuk krijgt de zorg die het nodig heeft, met de garantie van veiligheid en duurzaamheid. Onze aanpak is rechttoe rechtaan – schone, betrouwbare en langdurige kwaliteit voor uw werkkleding, elke keer weer." - Vince Keller, Textiel Services Nederland,

Werkkleding thuis wassen? Dat kun je beter niet doen.

Werkkleding thuis wassen is om diverse redenen geen goed idee. Het hangt er natuurlijk vanaf welke werkzaamheden er met de kleding wordt uitgevoerd. Sterk verontreinigde kleding kan problemen opleveren met de wasmachine. 

Daarbij ontbreekt bij de meeste mensen simpelweg de kennis voor de juiste reiniging van specifieke vlekken. Sommige vlekken verdwijnen alleen op hoge wastemperaturen, terwijl andere vlekken bij een lage temperatuur verdwijnen.

Werkkleding laten wassen? Goed plan.

Je werkkleding laten wassen heeft als voordeel dat bij een professioneel reinigingsbedrijf de kennis in huis is. Ze kennen de juiste behandelwijze voor bijvoorbeeld brandwerende kleding. 

Ook hebben zij de beschikking over de juiste wasmachines en reinigingsmiddelen. Dit is erg belangrijk bij bijvoorbeeld chemische en/of giftige vlekken ( chemisch reinigen  is dan de oplossing). Het wasproces bij een professionele wasserij is optimaal afgestemd op de specifieke bevuiling en de beschermende eigenschappen blijven behouden.

Bedrijfskleding laten wassen kan je werkgever aan het eind van de streep zelfs geld besparen. Ook is het beter voor het milieu. Hoe dat zit, lees je hier

Mocht je jouw werkgever (zelfs niet na het lezen van dit blog) niet overtuigd krijgen, of gaat het om een kleine oplage kleding, dan hebben we de volgende tips voor je om specifieke bedrijfskleding te wassen.

De specifieke wasvereisten van verschillende soorten werkkleding

In de professionele wereld is het essentieel om te herkennen dat niet alle kleding gelijk is gemaakt. Verschillende beroepen hebben unieke kledingstukken die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan specifieke eisen en omstandigheden. Hierdoor is de juiste verzorging van elk type werkkleding niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit en veiligheid. Of het nu gaat om de speciale coatings op de jassen van schilders die ervoor zorgen dat verfspatten gemakkelijk kunnen worden afgeveegd, of de robuuste materialen van de overalls van automonteurs die bestand zijn tegen olie en vet, elk stuk heeft zijn eigen verzorgingsinstructies. Een algemene wasbeurt kan niet garanderen dat deze specifieke eigenschappen behouden blijven.

Verder dan het behouden van het uiterlijk, kan het juist onderhouden van professionele werkkleding directe gevolgen hebben voor de veiligheid en efficiëntie van een werknemer. Een verkeerd gewassen brandvertragende outfit kan bijvoorbeeld zijn beschermende eigenschappen verliezen. Het is dus van vitaal belang om de unieke vereisten van elke soort werkkleding te begrijpen en te respecteren, zodat werknemers met vertrouwen hun taken kunnen uitvoeren, wetende dat hun kleding hen optimaal beschermt en ondersteunt.

Vieze overalls wassen

Hoewel een overall bij uitstek bestemd is om vies te worden, wil je vieze overalls op zijn tijd wel wassen. Doe dit zo snel mogelijk na het bevuilen. De vlekken krijgen zo de minste kans om zich te hechten aan de textiel. 

Zijn de overalls sterk bevuild, dan is het aan te raden om op je wasmachine een programma met een voorwas in te stellen. Gewoon wassen gaat niet werken. 

Lees ook: Vieze werkkleding wassen: de 5 voordelen van een specialist


Vette en vuile werkkleding wassen

Vuile en vette werkkleding wassen? Wanneer je tijdens het werk veel in contact komt met olie of vet, is het belangrijk dat je deze kledingstukken snel laat wassen. Dit voorkomt dat de vlekken in de kleding gaan zitten en moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik hiervoor een wasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor het wassen van vette en vuile kleding.

Gaat het om meerdere werkkleding en moeten deze wekelijks gewassen worden? Dan kun je het beter uit handen geven aan een bedrijfskleding wasserij. Textiel Services Nederland bestrijdt vervuilde bedrijfskleding met olie, vet, teer of smeer met een unieke dry cleaning methode. 

Overall wassen temperatuur

Om de temperatuur te weten voor het wassen van je overall kun je in eerste instantie het beste in het waslabel van de overall zelf kijken. Over het algemeen geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe schoner de was. Let er wel op: textiel en andere onderdelen zoals de rits zijn daar niet altijd even goed tegen bestand. Je overall kan een maatje kleiner worden en/of slijt veel sneller. 

Als je weet op hoeveel graden je je kleding kunt wassen ben je een heel eind. Je kunt het reinigingsproces wel een handje helpen door voorafgaand aan het wasprogramma de vlekken te behandelen. Hiervoor hebben we een handig schema. 

 

 Textiel wasbaar op 60˚ of meer

 Textiel wasbaar op maximaal 40˚

 Olie/vet

Deppen met wasbenzine.

Vlekkenpasta er enige uren op laten inwerken. Daarna afborstelen. Gebruik vlekkenwater voor oude vlekken.

 Roest

Verwijder met roestverwijderaar volgens   gebruiksaanwijzing.

Eventueel citroenzuur gebruiken in plaats van roestverwijderaar.

 Hars

Behandelen met terpentine, wasbenzine, alcohol of   aceton. Vervolgens wassen. 

Hars wegkrabben. Behandelen met een vlekkenmiddel. Wassen als er kringen ontstaan.

 Verf

Onmiddellijk behandelen. Drenk een schone, witte katoenen lap in een oplosmiddel (terpentine, thinner of wasbenzine) en   behandel de vlekken daarmee. Gebruik een absorberende ondergrond. Deppen, niet wrijven!

 Kleef
 stoffen

Enkele keren wassen met aceton (met uitzondering van acetaatvezels en chloorvezels). Verse vlekken van 2-   componentenlijm onmiddellijk behandelen met aceton.

 Bloed

Zo snel mogelijk met koud of hooguit lauw water uitspoelen. Verse vlekken kunnen zo helemaal worden verwijderd. Oudere   bloedvlekken voorwassen in een oplossing van ‘biologisch’ wasmiddel of (bij hardnekkige vlekken) een nacht in zo’n   oplossing laten weken.

 Bron: Textiel ABC

Geldt dit ook voor een oranje werkjas wassen?

Oranje werkjas wassen? Is het 1 werkjas die schoongemaakt moet worden? Dan kun je de werkjas vaak schoon krijgen door hem op 30 graden te wassen. Gebruik daarvoor een wasmiddel dat speciaal is bedoeld voor de oranje kleur.   Deze wasmiddelen zorgen ervoor dat kleuren niet vervagen of doen verbleken. Gebruik verder de handwasprogramma van de wasmachine. Zo blijft de kleur het beste.   Gaat het om meerdere oranje werkjassen en moet deze kleding met consistentie gewassen worden? Dan kun je het beter uit handen geven aan een Expert. 

Lees ook:  Veiligheidskleding: waarom is het belangrijk (en vaak oranje)?

Schilderskleding wassen

Schilderskleding wassen doe je apart van andere kleding. Verfvlekken kunnen afgeven. Ook kan donkere kleding kan weer afgeven op witte schilderskleding. Kijk voor de temperatuur altijd even in het label. 

Zware verfvlekken kun je voor het wassen nog even behandelen met een oplosmiddel, het liefst niet te lang na het ontstaan van de vlek. Moet er meerdere kleding gewassen worden? Dan kun je het beste een expert inschakelen.


Wasmachine voor overalls

Voor overalls gebruik je het liefst een professionele wasmachine (zoals een industriële wasmachine). Van een overall komt veel vuil af, wat zich ophoopt in de normale afvoer. Een professionele wasmachine heeft een afvoerklep waardoor het water weggesluisd kan worden. 

Ook doseert een professionele wasmachine zelf wasmiddel en voegt eventuele desinfecteermiddelen toe. Een professionele wasmachine wast ook nog eens sneller dan een reguliere wasmachine en zo zijn je overalls in no time weer klaar voor gebruik.

Veiligheidsjas wassen

Een veiligheidsjas wassen heeft een aantal aandachtspuntjes. Je wilt natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat: 

  • Kijk altijd eerst in het label voor de temperatuur. Eventuele reflecterende strepen moeten de temperatuur ook overleven. Check ook gelijk of de jas gecentrifugeerd mag worden of niet.
  • Doe de wasmachine niet te vol.
  • Doe de ritsen van de veiligheidsjas dicht. Dit houd je jas in vorm, maar is ook veel beter voor je wasmachine.
  • Draai geen verkort programma of waterbesparende stand. Hierdoor gebruikt de wasmachine een hoger toerental wat schadelijk kan zijn voor je veiligheidsjas.
  • Gebruik een mild wasmiddel. Gebruik geen waspoeder of wasverzachter.
  • Is je veiligheidsjas waterdicht, was hem dan regelmatig. Dit verhoogt de ademende werking van de veiligheidsjas. De poriën blijven zo namelijk schoon en hierdoor gaat de jas veel langer mee.

Is jouw veiligheidsjas ook brandwerend? Kijk dan bij het volgende kopje.

Vlamvertragende kleding wassen

Vlamvertragende kleding wassen doe je niet met een regulier wasprogramma. Hiermee kun je de brandwerende werking ernstig aantasten (denk bijvoorbeeld aan kazernekleding van de brandweer). Hier een aantal tips voor het wassen van  brandvertragende kleding :

  • Bekijk het label voor de juiste temperatuur van het kledingstuk.
  • De brandvertragende eigenschap blijft gedurende 50 wasbeurten behouden bij een juiste behandeling. Hierna wordt geadviseerd het kledingstuk te vervangen. Indien het kleding stuk inherent vlamvertragend is geldt dit niet.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel. In de meeste wasmiddelen zit bleek en dit tast de vlamvertragende werking ernstig aan. Deze is dan na een paar wasbeurten verdwenen.
  • Doe de wasmachine niet te vol. Vlamvertragende kleding heeft veel water nodig om alle wasmiddel goed weg te spoelen en vuil te verwijderen.
  • Doe alle ritsen dicht. Vlamvertragende kleding is vaak zwaar en vergt daarom best wat van je wasmachine. Door de ritsen dicht te doen, voorkom je schade.
  • Draai geen verkort programma of waterbesparende stand. Hierdoor gebruikt de wasmachine een hoger toerental wat schadelijk kan zijn voor je vlamvertragende kleding.


Bescherming tegen vloeibare chemicaliën

Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën met beperkte bescherming is bedoeld als bescherming tegen mogelijke blootstelling aan vloeibare chemicaliën in beperkte volumes en onder lage druk, zoals bij spatten, verneveling of besproeiing.

Deze kleding wordt meestal gekenmerkt doordat de beschermende eigenschappen zijn verkregen door het toepassen van een fluorcarbon finish. Deze finishes niet erg wasbestendig. Het verdient daarom de aanbeveling om na iedere wasbeurt het finish opnieuw aan te brengen. Dit doen wij dan ook voor onze klanten.

In het algemeen geldt voor het wassen en drogen van deze kleding het volgende:

  • Wassen met anionisch detergent vanwege de goede uitspoelbaarheid ervan. (Niet-ionogene detergenten hebben weliswaar een betere waswerking maar zijn moeilijker te verwijderen in het spoelproces. Niet verwijderde detergent verstoort de vloeistof afstotende eigenschappen van het finish).
  • Na iedere wasbeurt nabehandelen met een geschikt fluorcarbon product.
  • Bij voldoende hoge temperatuur drogen omdat hiermee het finish wordt geactiveerd. Voorkom overmatige krimp.
  • Controleer de effectiviteit van de nabehandeling regelmatig.

Textiel Services Nederland doet dit conform de EN 13034/EN 13034 + A1 norm. Deze norm beschrijft de prestatie-eisen voor beschermende kleding tegen chemicaliën, die beperkte bescherming tegen vloeibare chemicaliën biedt (Type 6 en Type PB [6] uitrusting).

Van stukadoorskleding wassen tot aan kleding automonteur wassen

Bij Textiel Services Nederland begrijpen we dat elke beroepsgroep unieke eisen stelt aan werkkleding. Of je nu muren glad maakt als stukadoor of onder de motorkap van auto's duikt als automonteur, de uitdagingen en vervuilingen die je kleding ondergaat, zijn aanzienlijk. Elke vlek vertelt een verhaal van hard werken en vakmanschap. Maar wanneer die vlekken hun doel hebben gediend, is het onze taak om je kleding weer in topconditie te brengen.

Onze geavanceerde wasmethoden zijn zorgvuldig afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende beroepen. We richten ons niet alleen op het verwijderen van hardnekkige vlekken, maar ook op het behoud van de kwaliteit en duurzaamheid van de kleding. Met onze expertise zorgen we ervoor dat jouw werkkleding altijd representatief, comfortabel en veilig blijft.

Dus of je nu bezig bent met pleisterwerk, olie of welke uitdaging je beroep ook met zich meebrengt, vertrouw op de specialisten van Textiel Services Nederland om je kleding de zorg en aandacht te geven die het verdient.

Wat is eigenlijk het beste wasmiddel voor werkkleding?

Bij het wassen van werkkleding is het vaak belangrijk om een goed wasmiddel te gebruiken. In het geval van werkkleding heeft een goed wasmiddel niet altijd het juiste effect. De beste wasmethode in dit geval is geen wasmiddel, maar een unieke methode. 

Textiel Services Nederland heeft de beste en meest duurzame wasmachines staan die elk vuil op kleding doet verdwijnen. Wij gebruiken hiervoor een dry cleaning methode die speciaal ontwikkeld is voor het wassen van werkkleding.  Deze methode is sterk en verwijdert alle vlekken en bacteriën die je tijdens het werk oploopt en ruikt na afloop weer helemaal fris.

"In een wereld waar werkkleding dagelijks wordt blootgesteld aan zware omstandigheden, gaat het niet alleen om het vinden van het juiste wasmiddel. Het is een zoektocht naar de perfecte methode. Bij Textiel Services Nederland hebben we de combinatie van technologie en expertise gevonden om elke vlek en bacterie te bestrijden, waarbij we de kleding in topconditie houden. We staan niet alleen voor schone kleding, maar voor een belofte van duurzaamheid, kracht en frisheid." -Vince Keller, specialist in het wassen van werkkleding

Bedrijfskleding wassen uitbesteden

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen. Of jij of je werkgever zijn je er extra bewust van geworden dat bedrijfskleding wassen niet iets is wat je even doet. Er komt veel meer bij kijken dan even de was in de trommel doen en aanzetten.


Een professionele wasserij weet precies hoe ze elk kledingstuk moeten behandelen. Ze hebben diverse professionele wasmachines en het wasproces wordt optimaal afgestemd op het kledingstuk. Zo behoud je de kwaliteit van je bedrijfskleding en verleng je de levensduur. Je bedrijfskleding laten wassen is zo gek nog niet!